Składniki na nadzienie: 4 średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek tartych orzechów 100 g marcepanu (może być chlebek marcepanowy, nawet w czekoladzie 😊 ) Najpierw przygotowuję ciasto. Coś fantastycznego 😊 Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Ciasto nacinam wzdłuż skrętów widocznych na powierzchni, mniej więcej do 5 cm. Wieniec odstawiam ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy przestygnie, oblewam wieniec lukrem (1 czubata łyżka cukru pudru na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto smaruję białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż się porządnie zarumieni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym cieście rozkładam jabłka z przyprawami i trę na to marcepana.