Termoobieg- kiedy go używać?

Termoobieg- kiedy go używać?
27Lut

Obecnie większość piekarników posiada funkcję termoobiegu. Czy jednak wiemy na czym ona polega i kiedy jej używać? Jaka jest różnica między pieczeniem potraw z termoobiegiem, a grzaniem klasycznym?

Zdjęcie Termoobieg- kiedy go używać? #1

Termoobieg a grzanie statyczne

Termoobieg to funkcja, która dzięki rozpraszaniu nagrzanego powietrza, umożliwia równomierne, jednoliterozprowadzenie ciepła w piekarniku. Dzięki temu przygotowywane przez nas potrawy nie będą spalone na zewnątrz i surowe w środku, zachowają wilgotną strukturę. W termoobiegu możemy piec jednocześnie kilka potraw na różnych poziomach, co dodatkowo pozwoli zaoszczędzić nam czas. Piekarnik możemy ustawić na temperaturę o 20 stopni niższą, a uzyskany efekt będzie taki sam, jak przy tradycyjnym pieczeniu (zamiast 180 stopni- ustawiamy 160 stopni). Eksperci wskazują, że zużywa to nawet do 10 % mniej energii elektrycznej!

Natomiast podczas tradycyjnego grzania statycznego, ciepło wydzielane jest pionowo lub na boki, a proces przebiega wolniej i jest polecany do przygotowywania delikatniejszych dań.

Zdjęcie Termoobieg- kiedy go używać? #2

Do jakich potraw używać termoobiegu?

Polecany jest do pieczenia mięs, ryb i warzyw. Kiedy mamy do przygotowania pieczeń, duże kawałki mięs czy ryby w całości lub zależy nam na czasie i stworzeniu kilku potraw jednocześnie, które upieką się szybko i przy tym nie wyschną- termoobieg będzie idealnym wyborem.

Kiedy nie używać termoobiegu?

Gdy chcemy przygotować delikatne potrawy, które muszą wyrosnąć, jak ciasta drożdżowe, kruche, biszkopty, chleb lub bułki- wybierzmy klasyczne pieczenie góra-dół. Grzanie będzie przebiegać wolniej, a nasze potrawy będą idealnie wypieczone na zewnątrz, suche i wyrośnięte w środku.

Warto poznać funkcje sprzętów kuchennych, z których korzystamy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze potrawy będą pysznei dobrze przygotowane.

następna inspiracja
Zobacz również:
Zobacz również:
loading...
następna inspiracja