Sałatka nicejska

Anna
Przekąski
27.02.2020 14:04
Sałatka nicejska

Składniki na sałatkę nicejską 500 g ziemniaków - najlepiej młodych i małych 250 g zielonej fasolki szparagowej - może być mrożona 150 g pomidorów - polecam małe pomidorki typu cherry 60 czerwonej cebuli - pół średniej sztuki 150 g sałaty rzymskiej lub mieszanki sałat 70 g oliwek drylowanych - garść czarnych lub zielonych oliwek 160 g tuńczyka z puszki z naturalnej zalewy 60 g anchois z korzennej zalewy - można zamienić na kapary 4 duże jajka - gotowane na półtwardo lub na twardo Składniki na sos musztardowy 6 łyżek delikatnej oliwy z oliwek 1 mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny lub 3 łyżki octu winnego łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka musztardy francuskiej po sporej szczypcie soli i pieprzu Postaraj się nie rozgotować ziemniaków, by można je było po przestudzeniu pokroić na mniejsze kawałki lub na grube plasterki. Dokładną instrukcję znajdziesz w poście: fasolka szparagowa Jednocześnie ugotuj sobie też jajka na twardo lub na półtwardo. Jajka na półtwardo lub na twardo obierz i przekrój wzdłuż na pół. Do sałatki użyłam dwóch puszek tuńczyka Nixe: jednolity w zalewie własnej lub ta sama marka z Lidla, ale filety w oleju słonecznikowym. A tutaj pomocna instrukcja na jajka na twardo W trakcie gotowania warzyw i jajek warto przygotować sobie sos winegret. Jeśli nie mamy świeżego mięsa, z którego możemy usmażyć steki i pokroić je na mniejsze kawałki, to dajemy tuńczyka z puszki. Wówczas każdy nakłada sobie na talerz te składniki sałatki, na które ma ochotę. : Anchois w zalewie można zastąpić anchois w oleju, ale ja zdecydowaniem polecam te pierwsze. Ja jednak uwielbiam je dodawać, więc polecam mimo wszystko nie pomijać ich w składnikach ;) Porada Kolejny składnikiem jaki trzeba sobie wcześniej ugotować jest zielona fasolka szparagowa. Polecam anchois w zalewie korzennej, które sprzedawane jest w małych, płaskich puszkach o ujemności 90 gramów. Liczba porcji: około 1600 g sałatki Kaloryczność kcal: 120 w 100 g sałatki Dieta: bezglutenowa Aby jajka były ugotowane na półtwardo polecam skrócić czas gotowania jajek o 1-2 minut. Jeśli jednak masz tylko stare ziemniaki, to obierz je i gotuj w osolonej wodzie tak samo, jak te młode. Porada: Gotowane ziemniaki nie są niezbędne w sałatce nicejskiej, więc można je pominąć. W jednym naczynku umieść razem wszystkie składniki na sos. To jak długo będą się gotowały ziemniaki zależy od ich wielkości, typu oraz tego, czy są stare czy młode. Następnie osusz i podziel w dłoniach na mniejsze kawałki. Sałatkę nicejską można podać na dużym talerzu wykładając obok siebie poszczególne składniki. Sałatka nicejska z tuńczykiem Zacznij od ziemniaków, ponieważ będą się one gotowały najdłużej. Jeśli masz większe pomidory to podziel je na mniejsze kawałki. Oprócz oliwy z oliwek oraz szczypty soli i pieprzu daję jeszcze mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1600 gramów pysznej sałatki nicejskiej. Ona tez nie jest niezbędna w sałatce, jednak warto ją dodać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/salatka-nicejska