Kurczak adobo

Agnieszka
Obiad
25.02.2020 9:43
Kurczak adobo

Przepis na kurczaka pochodzi z bloga Pailin’s Kitchen Składniki: 5-6 podudzi lub 4 udka z kurczaka ½ szklanki octu winnego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu 6 ząbków czosnku zmiażdżonych i przesiekanych 3 liście laurowe 3 łyżki oleju 1 szklanka ryżu Papryczka chilli (opcjonalnie) Szczypiorek do posypania Przygotowanie: Rozgrzej w rondlu 3 łyżki oleju, kiedy będzie gorący ostrożnie wyłóż na niego osączonego z marynaty kurczaka. Krok 3 W międzyczasie przepłucz na sicie ryż wsyp do garnka zalej 2 szklankami wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj 18 minut. Kurczaka adobo najlepiej zrobić z mięsa z kością: podudzi lub udek, bardziej soczstego. Wlej marynatę do kurczaka, dodaj łyżkę cukru, dolej około ½ szklanki wody, dorzuć 3 liście laurowe i papryczkę chilli i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez pół godziny. Włóż do mikstury kurczaka, obtocz w marynacie i odstaw na 15 minut, jeśli nie masz czasu, lub najlepiej na godzinę. To jedna z tych potraw, które można przygotować albo na szybki obiad, obfitszą kolację, albo spakować na lancz do pracy. Mięso jest mięciutkie, choć wciąż zwarte, przesycone aromatem słodko-kwaśno-słonego sosu zrobionego na bazie octu winnego, sosu sojowego i niewielkiej ilości cukru. Kurczak adobo pochodzi z kuchni filipińskiej, gdzie ma status potrawy narodowej i, za sprawą filipińskiej diaspory, zyskał dużą popularność w USA. Można też do niego zrobić prostą surówkę z czerwonej kapusty, coleslaw, albo po prostu dodać garść sałaty z dresingiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/kurczak-adobo/