Składniki(blaszka 23/33): Ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki, białka jaj 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka,\ margaryna roztopiona 1 kostka, Nadzienie: mak 500 g, żółtka 3 szt, miód 4 łyżki, masło roztopione 7 dag, cukier puder 3 łyżki, olejek migdałowy 2 buteleczki, bakalie 1 szklanka, Polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 4-5 łyżek Czekoladę łamiemy do rondelka, dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. , Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy do połączenia. Jeśli zostały Wam białka jajek to mam dla Was super przepis na ich wykorzystanie. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ten Makowiec wychodzi naprawdę smaczny, mięciutkie ciasto z białek i pyszne nadzienie makowe. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.