Dieta: wegetariańska - 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g - 1 szklanka drobnych wiórków kokosowych - 100 g - pół kostki prawdziwego masła - 100 g - 3 pełne łyżki śmietany kwaśnej 18 % - 90 g - 3 pełne łyżki cukru pudru - 60 g - łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub kilka kropel olejku Ciastka kokosowe Z ciasta odrywaj kawałki o wadze około 20-22 gramów i formuj z nich kuki średnicy do 4 cm. Z podanej ilości składników wyszły mi 23 ciasteczka o średnicy około 5,5 cm. Ciasteczka kokosowe przepis Każdą kulkę spłaszczaj w dłoniach na placek o średnicy około 5,5 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: 190 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 180 stopni z termoobiegiem. Możesz też dać dwie krople olejku cytrynowego lub też sięgnąć po olejek migdałowy lub pomarańczowy. Dodaj też trzy pełne łyżki cukru pudru oraz pół kostki prawdziwego masła, czyli 100 gramów masła. Zapraszam po najlepszy przepis na ciasteczka kokosowe, które upieczesz z sześciu składników. Czas pieczenia: około 20 minut Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Porada: Zamiast śmietany możesz też użyć gęstego jogurtu greckiego lub sięgnąć po ekstrakt z kokosa (biały, gęsty). Ciasteczka kokosowe podczas pieczenia nie rozlewają się i niewiele rośną, więc nie trzeba zachowywać między nimi dużych odstępów. Masło może być wyjęte z lodówki lub też takie, które ma temperaturę pomieszczenia. Do miski z mąką, cukrem pudrem i masłem dodaj wiórki wymieszane ze śmietaną oraz łyżeczkę ekstraktu cytrynowego. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie. Stopnień wypieczenia zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury, jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Polecam po około 18 minutach pieczenia obserwować ciasteczka. Do wiórków dodaj też trzy pełne łyżki śmietany kwaśnej 18 %. Blaszkę z gotowymi do pieczenia ciastkami kokosowymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.