KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z TAGLIATELLE MARCHEWKOWYM I RYŻEM.

KAROLINA
Obiad
20.02.2020 21:42
KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z TAGLIATELLE MARCHEWKOWYM I RYŻEM.

PRZEPIS NA KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z TAGLIATELLE MARCHEWKOWYM I RYŻEM - puszka mleczka kokosowego 82% kokosa - 4 garście krewetek - 2 łyżki imbiru marynowanego wraz z zalewą - 2 średnie marchewki - 1 malutka cukinia - sos sojowy około 1 łyżeczki - sól - chilli świeże - kolendra świeża - 4 ząbki czosnku - olej - szalotka ponadto: - 200 g ryżu jaśminowego - Bunapi -Shimeji* - azjatyckie grzybki (dostępne w każdym większym markecie na lodówkach) Marchewkę obierz, potnij na cieniutkie plasterki - tagliatelle- za pomocą obieraczki. Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, ja zawsze zamieniam 50 ml wody na 50 ml mleczka kokosowego, ryż jest zdecydowanie bardziej smaczny! Ugotowany ryż wykładamy na talerz, obok krewetki w sosie kokosowym i grzybki Shimeji. *jeśli nigdy nie jadłeś grzybków azjatyckich to się nie obawiaj ich smaku, jest bardzo delikatny ale niesamowicie intensywny, komponują się idealnie z rybami i owocami morza. Grzybki Shimeji przesmażam na gorącym oleju dosłownie 1 minutkę, podaję bezpośrednio na talerz. Dodajemy na sam koniec krewetki, aby się ugotowały dosłownie 1- 2 minuty. Chodź nazwa może wydawać Ci się dziwna, to nic innego jak grzybek bukowy, bo rośnie na drzewie - buk. Pyszne, pożywne, z dużą ilością warzyw, wszystko skąpane w aromatycznym sosie, który najchętniej byś wylizała z talerza ;-). Całość smażymy ciaglę mieszając, nie może nam się nic przypalić, przesmażamy całość przez 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/02/krewetki-w-sosie-kokosowym-z.html