Łącznie: 50 min. Ilość porcji 8 i więcej osób 5 from 1 vote Oponki serowe Potrzebne składniki 500 g sera zmielonego lub na sernik 800 g mąki 100 g cukru 4 żółtka 250 ml śmietany 18% 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki octu 1 cukier wanilinowy olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Sposób wykonania Mąkę, ser, żółtka, cukry, ocet, sodę, śmietanę – czyli w zasadzie wszystko prawie (prócz oleju i cukru pudru) wrzuciłem do dużej miski. Oponki serowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Nie je się ich zbyt długo, są dużo mniejsze wagowo niż pączki, może też przez to licząc na sztuki mniej ich zjemy. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto wyłożyłem na stolnicę i rozwałkowałem na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wykroiłem krążki. Oponki wyjmowałem na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, do odsączenia, a następnie przekładałem na drugi talerz, do wystudzenia. Temperaturę grzania nie ustawiajcie na max, ale tak na 3/4 skali. Oponki serowe są może mniej słodkie, ale ciasto jest delikatne z wierzchu mają lekko kruchą skórkę no i są zwyczajnie przepyszne. Oponki smażyłem na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, do uzyskania złotej barwy, następnie obracałem i znów smażyłem do uzyskania złotego koloru.