Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z szynki – glazurowana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki 1 kg szynki wieprzowej bez kości 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka dowolnych ziół (ja użyłem cząber i tymianek) 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) sól, pieprz Wyjąłem mięso z piekarnika na 5 min. by odpoczęło i pokroiłem na plasterki, gorące wyłożyłem na talerze. Łącznie: 1 godz. 10 min. Ilość porcji 6 osób 5 from 1 vote Pieczeń z szynki – glazurowana Rozgrzałem porządnie patelnię z odrobina oliwy i usmażyłem mięso z każdej strony tak by zamknąć je porządnie. Polałem mięso 1/3 płynu po wierzchu, przykryłem i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po 30 min. zdjąłem pokrywę i polałem mięso znów 1/3 płynu przygotowanego w kubeczku. Możecie sobie pomóc czymś by je przytrzymać i pamiętajcie by było ścięte z każdej strony – końcówki też. Podczas pieczenia uzyskacie trochę płynu, który można przerobić na pyszny sos. Taka pieczeń z szynki poddana temu procesowi jest i piękna i smakuje super. Świetnie nadaje się do postawienia na stół jak przyjdą goście. Natarłem solą, ziołami i pieprzem i zostawiłem na godzinę w lodówce.