Składniki: 250 g polędwiczek z kurczaka 2 kapusty bok choy 250 g pieczarek ½ szklanki mrożonego groszku 3 ząbki czosnku 1 mała biała cebulka lub szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki tartego imbiru Szczypiorek 2 szklanki ugotowanego ryżu 3 łyżki oleju Przygotowanie: Łatwe Liczba porcji: 2 Smażony ryż z kurczakiem jest bardzo smacznym daniem o różnorodnych składnikach i ciekawym dresingu, zrobionym na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i imbiru. Na tę samą patelni, na której smażyły się kurczaki, wlej łyżkę oleju a następnie wyłóż na nią kapustki. Smażony ryż z kurczakiem przygotowuje się dość podobnie jak potrawy typu stir fry z tym, że składniki są smażone osobno i odkładane na bok. Polecamy inne nasze przepisy z ryżem smażonym: ryż yangchow z krewetkami i polędwiczkami oraz ryż z kurczakiem po chińsku. Smażony ryż z kurczakiem to świetne danie typu left overs, bo można w nim spożytkować wcześniej upieczone mięso, lub wczorajszy ryż. Przepis na smażony ryż z kurczakiem pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Dodaj imbir, zamieszaj, wlej 2 łyżki sosu sojowego i oleju sezamowego, dodaj mrożony groszek. Wyłóż na tę samą patelnię i usmaż na złoto. Ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Krok 2 Umyj a następnie przekrój na połowy kapustki bok choy. Rozgrzej na tej samej patelni co poprzednio łyżkę oleju. Obsmaż na złoto z obydwu stron.