Składniki: 500 g twarogu półtłustego 2 jajka pół szklanki mąki (lub więcej wg uznania – ale wtedy trzeba doliczyć dodatkową kaloryczność) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu lub kilka ziarenek laski wanilii 3 łyżki cukru + 1 łyżka cynamonu do posypania Ser wymieszaj dokładnie z jajkami i cynamonem/wanilią (najlepiej zblendować, by nie było grudek). Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna – 173,8 kcal białko – 16,6 g tłuszcze – 4,1 g węglowodany – 18,4 g Poniżej przepis na pieczone “pączki twarogowe – wysokobiałkowe, smaczne, sycące i dobre nie tylko w Tłusty Czwartek. Dłonie obtocz w mące, formuj kulki i wykładaj na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką.