Przepis na makaroniki: Składniki na makaroniki: 150 g zmielonych migdałów bez skórki 150 g cukru pudru 120 g białek: 60 g + 60 g w temperaturze pokojowej 185 g drobnego cukru: 150 g + 35 g 50 ml wody czerwony barwnik w żelu lub w paście (Płynne barwniki mogą rozrzedzić masę) Składniki na krem: 100 ml śmietanki kremówki 100 g białej czekolady 100 g miękkiego masła Przygotowanie makaroników w kształcie serca: Drukujemy sobie szablon z dużą ilością jednakowych serduszek, w odstępach o średnicy 3,5cm ok. które następnie obrysowujemy ołówkiem na papierze do pieczenia. Gdy zrobiliśmy już wszystkie serca odstawiamy je na ok. 20-30 minut do wysuszenia do momentu, aż na ich powierzchni powstanie tzw. skórka, która po upieczeniu będzie chrupiąca, a na dole utworzy się charakterystyczna dla makaroników stopka. Ubijamy 60 g białek, gdy zaczynają tworzyć się bąbelki w białku dosypujemy 35 g drobnego cukru, ubijamy dalej. Odwracamy papier z narysowanymi serduszkami na drugą stronę aby ołówek nie odbił się na makaronikach. Makaroniki możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przed ok 3-7dni w zależności od nadzienia. Po uformowaniu makaroników należy kilkakrotnie stuknąć blachą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w makaronikach, oraz aby ich powierzchnia zrobiła się gładka. Na blogu znajdziecie też przepisy na mini bezy, bezy kawowe i oraz mini beza pavlova z bitą śmietana i owocami. Do wcześniej przesianego cukru pudru i migdałów dodajemy 60 g białek i mieszamy na jednolitą masę. Przeważnie makaroniki są okrągłe, ale dzisiaj pokaże je w trochę innej odsłonie, w kształcie serca. Gdy skórka się pojawi to wkładamy makaroniki do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, pieczemy je ok 12-15 minut z funkcją termoobiegu. Makaroniki to pochodzące z Włoch słodkie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Czas i temperatura może się różnić w zależności od posiadanego piekarnika, należy obserwować makaroniki podczas pieczenia. Gdy białka są ubite na sztywną pianę dolewamy powolnym strumieniem wcześniej rozpuszczony cukier w wodzie. 150 g drobnego cukru rozpuszczamy w 50 ml wody, podgrzewamy. Po upieczeniu należy pozostawić makaroniki na blasze do ostygnięcia i dopiero gdy ostygną ściągnąć je blachy. Część kremu barwimy na czerwono, aby przełożyć nim białe makaroniki. Na wewnętrzną stronę serduszka nakładamy krem, a następnie przykrywamy drugą częścią serca.