Mogłoby się wydawać, że codzienne parzenie herbaty to nic skomplikowanego i każdy z nas doskonale wie, jak to zrobić. Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia ten popularny błąd.
Herbata - jedni piją ją dla przyjemności, inni również dla zdrowia. Napary z różnych ziół mają na nasz organizm duży, pozytywny wpływ. Najczęściej sięgamy po herbatę czarną, jednak w ostatnich latach popularność zyskały również herbata zielona, czerwona i biała.
Herbata zielona posiada właściwości antynowotworowe, odmładzające, antyoksydacyjne, przeciwzapalne i odchudzające.
Herbata biała ma działanie antyoksydacyjne, obniża cholesterol oraz reguluje ciśnienie krwi.
Herbata czerwona doskonale usprawnia trawienie, wspomaga odchudzanie i zmniejsza ilość odkładania się tkanki tłuszczowej.
Aby herbata miała na nasz organizm pozytywny wpływ, musi być odpowiednio zaparzona. Jaki błąd popełniamy najczęściej?
Wiele osób pije herbatę z cukrem. Nic w tym dziwnego, jesteśmy do tego przyzwyczajeni od dziecka. Jednak sporo osób popełnia błąd, który sprawia, że herbata nie oddaje swoich cennych właściwości. Chodzi o kolejność. Jeśli wkładasz do kubka saszetkę herbaty, dodajesz cukier, a dopiero na koniec zalewasz herbatę z cukrem wodą - popełniasz błąd.
Kiedy zalewamy herbatę z dodanym cukrem wodą sprawia to, że woda staje się roztworem wody i cukru i staje się gęstsza. To z kolei powoduje, że cenne właściwości herbaty nie mają możliwości przeniknięcia do wody o zmienionej gęstości.
Jak więc powinniśmy parzyć herbatę?
Herbatę należy zalać wrzątkiem i zaparzać odpowiednią ilość czasu. W zależności od rodzaju herbaty czas się różni i jest podany na opakowaniu producenta. Dopiero po upływie tego czasu możemy dodać do herbaty cukier, miód, słodzik, cytrynę i inne ulubione dodatki. Wtedy mamy pewność, że cenne składniki z liści herbaty miały szansę przeniknąć do wody.