Zastanawiałaś się kiedyś czy picie herbaty zaraz po posiłku może Ci zaszkodzić?
Raczej nie.
Jednak trzeba zaznaczyć, że herbata zawiera kwas taninowy, który wiąże się z białkiem i żelazem w pokarmach które zjadamy.
Dochodzi do nieprawidłowego wchłaniania ich.
Żelazo może być gorzej wchłaniane nawet o 90%.
Wszystko zależy od Twojej diety. Jednak pijąc zawsze herbatę po posiłku łatwo doprowadzić do niedoborów żelaza w organizmie.
Pamiętaj, że niedobór żelaza prowadzi do anemii.
Poniżej prezentujemy objawy anemii:
- ciągłe zmęczenie,
- blada skóra,
- zawroty głowy,
- senność,
- stany depresyjne,
- zaburzenia równowagi,
- łamliwe włosy,
- wypadanie włosów,
- osłabienie,
- kołatanie serca,
- problemy z pamięcią.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Jeżeli zauważyłaś u siebie siwe włosy to jedną z przyczyn może być właśnie anemia.
Oczywiście przyczyn może być dużo więcej:
- stres,
- zła dieta,
- palenie papierosów,
- niedobór witaminy B12,
- cukrzyca,
- nadczynność tarczycy,
- zaburzenia krążenia,
- zanieczyszczone powietrze,
- uwarunkowanie genetyczne.
Jeżeli chcesz powstrzymać proces siwienia włosów to oprócz zdrowego odżywiania się możesz spróbować domowych naturalnych sposobów.
ROZMARYN I SZAŁWIA
Do garnuszka wlej pół litra wody i wsyp po pół szklanki suszonego rozmarynu i szałwii.
Następnie zagotuj mieszankę i odstaw na 4 godziny.
Po tym czasie odcedź miksturę i wykorzystaj ją po umyciu włosów.
Wystarczy, że przepłuczesz w niej swoje włosy i pozostawisz tak na 15 minut.
Na koniec opłucz włosy.
Powtarzaj co 3 dni.
Te zioła zawierają w sobie naturalne barwniki które przyciemniają włosy.
LIŚCIE CURRY
Garść liści curry zalej łyżką oleju kokosowego i podgrzej.
Po kilku minutach pozbądź się liści z mikstury, nanieś ją na włosy i delikatnie masuj przez minutę.
Po 30 minutach dokładnie wypłucz włosy.
Stosuj raz na 5 dni.
Liście curry mają właściwości, które potrafią przyciemnić włosy.