P.S. Jeśli zamiast migdałów blanszowanych chcesz użyć orzechów włoskich czy laskowych, pamiętaj aby je podprażyć wcześniej w piekarniku, przez minimum 10 minut w temp. 200 stopni C. CIASTO: - 100 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej jasnej - 160 g dojrzałego banan (brązowe kropki na skórce) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g masła z lodówki - 1 łyżeczka cukru pudru (jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, a twój banan nie jest bardzo dojrzały to dodaj 2 łyżki cukru) + mąką do podsypywania W/w składniki zagniatamy na elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. PRZEPIS NA TARTĘ Z DYNI: NADZIENIE: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni (gatunek Hokkaido) - 3/4 szklanki migdałów bez skórki (możesz też np. orzechów) - 2 łyżki miodu - 1/3 łyżeczki cynamonu -1/4 łyżeczki kardamonu - 2 szczypty imbiru - łyżeczka oleju kokosowego Na blogu w komentarzach poniżej, na FanPage lub na Instagramie! Miłego dnia dla Was! A ja idę jeść tartę Ten przepis powstał na Wasze, kolejne już zamówienie na ciasto, tartę bez użycia jajek, dla wszystkich tych, którzy nie mogą jeść jajek, a chcieliby zrobić pyszną tartą. układamy na blaszce, polewamy odrobiną oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika, 200 stopni, 25-35 minut, w zależności od wielkości kawałków. Dodaje do dyni i miksuję na gładki krem, sprawdź słodkość masy czy Ci odpowiada, jeśli jest mało słodka to dodaj łyżkę miodu. Wypełniamy nadzieniem i pieczemy na złoty kolor, w przypadku mini tart 25 do 30 minut, temp. 180 stopni C. Ja jak piekę dynię w domu to zawsze w dużych ilościach, część miąższu przekładam do pojemników i mrożę i kiedy potrzebuję do jakieś dania to sięgam po porcje, Zajrzyjcie do zakładki DYNIA, po prawej stronie na blogu Miąższ z dyni przekładam do wysokiego naczynia, dodaję przyprawy i miód. Na słodkość kremu wpłynie przede wszystkim, to czy dynia, którą kupiłaś jest słodka. Nadzienie postanowiłam przygotować z pieczonej dyni i prażonych migdałów, ale to dobre ło matko! Wszystko pachnie nutą kardamonu i cynamonu polecam Wam ten sposób, bo pieczoną dynię możecie wykorzystywać na wiele sposobów.