SKŁADNIKI na ok. 80 ciasteczek z maszynki: 350 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka pasty waniliowej 150 g miękkiego masła 2 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli rozpuszczona czekolada/polewa czekoladowa perełki cukrowe Ale można je też zrobić inaczej, lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha i lekko spłaszczamy tłuczkiem do mięsa, stroną w kratkę lub widelcem jak w tym przepisie na ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 minut, z termoobiegiem ok.8-10 minut. Jeśli nie macie takiej maszynki można je zrobić za pomocą nakładki do ciastek założonej na maszynkę do mięsa- tak robiła te ciasteczka moja Babcia. Ciasto na ciasteczka przekładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 15 minut. Te kruche, pachnące masłem ciasteczka są pyszne, jak ma się specjalną maszynkę do ciastek można im nadać dowolny kształt. Jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki? Ciasteczka moczyłam też w roztopionej czekoladzie i obsypałam cukrowymi perełkami. Nakładamy cisto porcjami do maszynki do ciastek i wyciskamy podłużne paski, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedyś te kruche ciasteczka były bardzo popularne, dzisiaj niestety są już trochę zapomniane.