Soczyste kotlety mielone – sprawdzony przepis

Milena
Obiad
07.02.2020 13:01
Soczyste kotlety mielone – sprawdzony przepis

Składniki na soczyste kotlety mielone (około 15 niezbyt dużych kotlecików): 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 400 g mięsa mielonego z indyka (zmieliłam udziec) niewielka bułka pszenna (np. kajzerka) woda do namoczenia bułki (może też być mleko) niewielka cebula lub pół dużej jajko ząbek czosnku około 1/4 szklanki zimnej wody około łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu bułka tarta smalec do smażenia Przygotowanie Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 10 minut. Soczyste kotlety mielone z mięsa wieprzowego i z indyka przygotowane według tego przepisu są bardzo delikatne i mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Smażymy na średnim ogniu około 7-8 minut, następnie obracamy na drugą stronę, nakrywamy pokrywką i smażymy też około 8 minut. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnię z roztopionym smalcem. Kiedy robię kotlety na obiad, zazwyczaj podaję je z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Jeśli kupujemy gotowe mięso mielone, przekładamy je do miski, dodajemy cebulę starą na tarce o drobnych oczkach i rozdrobnioną widelcem bułkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/02/soczyste-kotlety-mielone-sprawdzony-przepis/