Składniki: (na 18-20 sztuk) 500 g mąki pszennej 4 żółtka 1 całe jajko 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant 100 g masła lub margaryny (polecam masło) 100 g cukru 1 łyżka wódki lub spirytusu (można pominąć) do nadziania – konfitura z płatków róży Polska Róża lukier (około 1 szklanki cukru pudru i 3 łyżki gorącej wody, utrzeć, gęstość regulować dodając wody lub cukru) olej do smażenia Przygotowanie: Na początek lekko ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi świeżymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat (ciasto z wierzchu też warto lekko posypać mąką) i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Napiszcie jak Wam smakowały pączki z mojego przepisu 😀 Obok takich domowych pączków na pewno nie da się przejść obojętnie 😉 😀 Pączki można nadziać również po smażeniu, ale wówczas nasz placek rozwałkowujemy na około 2-2,5 cm i nie zlepiamy krążków ze sobą. Na połowie krążków układamy nasze nadzienie (konfiturę z róży) i przykrywamy pozostałymi krążkami. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Do nadziewania można użyć np. rękawa cukierniczego z długą tylką, ja mam urządzenie do ciastek z różnymi końcówkami. Pączki smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. A póki co zapraszam Was na domowe pączki z różą. Przykrywamy nasz zaczyn ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Pączki smażymy z obu stron po około 2-3 minuty. Wiele osób, w tym mój mąż, uważa że najsmaczniejsze pączki, to te z nadzieniem różanym i lukrem. Teraz nasze pączki układamy na posypanym mąką blacie i przykrywamy ściereczką. Ale… moje uczucia zmieniły się odkąd zaczęłam sama smażyć pączki i wykorzystywać do ich nadziewania tylko wybrane, sprawdzone produkty. A następnie drugi garnek umieszczamy na tamtym, ale tak by nie dotykał on tafli wody. Temperatura powinna wynosić około 175 stopni, możemy to też sprawdzić wrzucając kawałek ciasta – jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć temperatura jest dobra. Tłuszczu powinno być na tyle dużo, by pączki swobodnie w nim pływały. Jak pączki z różą, to tylko produkty od Polska Róża. Ich konfiturę z płatków róży mogłabym nawet jeść łyżeczką 😉 Teraz ubijamy jajka z cukrem mikserem około 10 minut. Nie wkładajcie na raz zbyt wielu pączków. Jeśli używamy drożdży instant pomijamy ten krok i dodajemy drożdże do miski wraz z resztą składników. A żółtka, jedno jajko i resztę cukru ubijamy około 10 minut w tzw. kąpieli wodnej. Domowe pączki z różą.