Pączki ziemniaczane - puszysta odmiana na tłusty czwartek

Judyta
Desery
07.02.2020 7:38
Pączki ziemniaczane - puszysta odmiana na tłusty czwartek

Jajka podziel na żółtka i białka - Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem pudrem, dodaj do ziemniaków - Ubij pianę z białek, dodaj do masy, wymieszaj - Dodaj mąkę i dokładnie wyrób ciasto mikserem - Podczas wyrabiania dodaj powoli spirytus - Wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy - W głębokim naczyniu rozgrzej olej (około 3 cm głębokości) - Masę nakładaj łyżką na gorący olej – smaż do uzyskania ciemno brązowego koloru po obu stronach (sprawdź patyczkiem, czy nie są surowe w środku) - Usmażone pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz - Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem pudrem przesiewając cukier przez sitko Pączki ziemniaczane Składniki: - 1/2 kg ziemniaków - 1/2 kg mąki - 20 g świeżych drożdży - 1/2 paczki masła - 2 łyżki spirytusu - 2 jajka - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 litr oleju

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://myslipotarganej.pl/paczki-ziemniaczane-puszysta-odmiana-na-tlusty-czwartek/