Na niektórych produktach nie ma daty ważności. Dlaczego?

Na niektórych produktach nie ma daty ważności. Dlaczego?

Robiąc większe zakupy zależy nam na tym, jak długi termin przydatności do spożycia lub datę minimalnej trwałości mają dane produkty. Nie chcemy przecież, aby coś zepsuło się zaraz po tym, jak to kupimy. Jednak nie wszystkie produkty według prawa muszą mieć podaną tę datę.

Zdjęcie Na niektórych produktach nie ma daty ważności. Dlaczego? #1

Termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości produktu (to dwie różne rzeczy, o tym na końcu artykułu) nie jest wymagana w przypadku niektórych produktów. Warto mieć tego świadomość, ponieważ producenci pomimo braku obowiązku i tak podają orientacyjną datę. Dlaczego?

Głównie z powodów wizualnych. Często jednak również “dla świętego spokoju”, aby konsumenci nie byli zdezorientowani brakiem terminu ważności danego produktu.

Jakie produkty nie posiadają terminu ważności i daty przydatności do spożycia?

Do takich produktów zaliczamy między innymi:

-Pieczywo przeznaczone do spożycia w ciągu doby. Do takiego pieczywa zaliczamy produkty nieopakowane, czyli nieopakowane bułki, chleb, pączki, bagietki, itd.

-Alkohole powyżej 10% za wyjątkiem niektórych likierów.

-Ocet spirytusowy, winny już taką datę powinien posiadać.

-Większość wyrobów winiarskich.

-Śwież owoce i warzywa, nieobrane i nie rozdrobnione.

-Wyroby cukiernicze luzem (na przykład lizaki).

-Większość gum do żucia.

-Cukier biały. Cukier brązowy, cukier puder i inne substancje słodzące jednak posiadają termin ważności.

-Sól (za wyjątkiem soli jodowanej).




Brak daty ważności oczywiście nie oznacza, że produkty te się nie psują. Wręcz przeciwnie. Ich trwałość zależy od właściwych warunków przechowywania. Warto więc przed spożyciem dokładnie przyjrzeć się produktom, które już jakiś czas zalegają w naszych kuchennych półkach.

Zdjęcie Na niektórych produktach nie ma daty ważności. Dlaczego? #2

Czym różni się termin przydatności do spożycia od daty minimalnej trwałości?



Termin przydatności do spożycia stosuje się do produktów nietrwałych mikrobiologicznie, czyli mięs, wędlin, ryb, ciasta, i innych szybko psujących się produktów. Takie produkty oznacza się sformułowaniem “należy spożyć do…”.

Mata minimalnej trwałości używana jest do produktów trwałych: napoje, mrożonki, przyprawy, słodycze, itd. Te produkty oznacza się sformułowaniem “należy spożyć przed…” oraz “należy spożyć przed końcem…”.




true

Polecane