Składniki na tiramisu bez jajek 500 g mascaprone 125 ml ajerkoniaku 3-4 łyżki cukru pudru (można dać mniej, gdyż likier jest słodki) 250 ml słodkiej śmietanki 30% (ubitej na sztywno) podłużne biszkopty filiżanka ostudzonej kawy espresso (ewentualnie mocnej kawy rozpuszczalnej) 1 łyżka amaretto kakao do posypania Przygotowanie dania tiramisu bez jajek. Tiramisu w szklankach o delikatnym i leciutkim kremie na bazie mascarpone i bitej śmietany, bez jajek, oraz biszkoptach zanurzonych w kawie i oprószonych gorzkim kakao. Polecam Wam też przepis na ekspresowe tiramisu, bez alkoholu w kremie, które mogą jeść dzieci. Moje Tiramisu jest znakomite w smaku, bez jajek, które zastąpiłam jajecznym likierem adwokat. Polecam szczególnie dla tych, którzy boją się w deserach surowych jajek, zamiast nich jest ajerkoniak / advocaat / eierlikör. A sposób zrobienia jest najprostszy na świecie , efekt powala na kolana, Tiramisu jak u Włocha. Biszkopty dzielimy na pół i nasączamy kawą z amaretto i układamy w szklance. Niestety to nie jest deser dla dzieci, dla nich trzeba zrobić bezalkoholową wersję tiramisu. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników, w innym przypadku masa może się zważyć.