masa migdałowa: - 3 białka - szczypta soli - 3 czubate łyżki mąki migdałowej (zmielone na pył migdały) Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj zmielone migdały, wymieszaj całość i wyłóż na spód ciasteczkowy. Spód batonów jak wyżej 2. Masa orzechowa (zamiast migdałowej) - 3 białka - 3 czubate łyżki masła/pasty orzechowej Białka ubij na sztywno, dodaj pastę orzechową, wylej na ciasteczkowy spód. W pierwszej kolejności przygotowujemy spód, spód robię zawsze wykorzystując tak na prawdę resztki ciasteczek w domu, tym razem miałam jeszcze kilka pierników, które zostały z grudnia, kilka ciastek migdałowych i kilka kruchych. Przy czym ostrzegam batony są mega mega dobre! ;-) BATONY ALA TWIX spód: - 350 g ciasteczek typu digestive lub podobnych - 150 g stopionego masła Ciastka wrzuć do miksera i zmiel na pył, dodaj stopione masło. Dulce leche - 100 g masła - 200 g cukru - 100 g śmietany kremówki Na suchą patelnię wysyp cukier- musi być równo wysypany, więc możesz potrząsnąć patelnią aby się ładnie rozsypał. Co ważne przepis jest bardzo uniwersalny i możesz na podstawie tego przepisu zrobić batony ala Twix, bądź zatopić prażone orzechy laskowe lub ziemne i zrobić batony ala Snickers. Zrób tak, jak Ci napisałam, a nauczyłam od maestro ;-) Czekoladą polewam pokrojone już w prostokąty batony, możesz też je po prostu zanurzać w czekoladzie. Kiedy masło całkowicie rozpuści się w karmelu, patelnię postaw znowu na palnik i dodaj śmietanę, używając rózgi ciągle mieszaj masę. Czekolada: - 100 g czekolady gorzkiej - 100 g śmietany kremówki Czekoladę rozpuść albo w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej. Ponownie całość zmiksuj przez chwilę, jeśli masa po zgnieceniu w dłoniach formuje się i skleja w kulkę, jest OK. Kolejna masa w zależności czy chcemy bardziej orzechowy baton czy też mniej to warstwa albo z mielonymi migdałami bądź z masłem orzechowym. Dzięki temu możesz zrobić je raz na kilka miesięcy, no chyba, że będziesz je jadł codziennie, ale musisz wiedzieć, że to sporo kalorii. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30- 35 minut w temp. 170 -180 stopni C. Na jasnozłoty kolor. To o ten przepis ostatnio wciąż mnie podpytujecie na stories na moim Instagramie . Na upieczony i wystudzony ciasteczkowy spód, wylej połowę dulce leche, wysyp uprażone orzechy i zalej resztą sosu karmelowego. Czekoladą możesz oblać batony z każdej strony, lub po prostu polać finezyjnie, pełna dowolność, kto co woli i jak lubi. Karmelu również nigdy nie mieszamy na patelni, kiedy się robi, tylko czekamy. Batony dobrze jest schłodzić przez 10-15 minut w lodówce aby czekolada zastygła. Prażone orzechy Szklankę orzechów laskowych, upraż na suchej patelni, aż zacznie im pękać delikatnie wewnętrzna ta cieniutka brązowa okrywa. Ja zawsze robię to w mikrofali, do filiżanki wrzucam połamaną w kostkę czekoladę, ustawiam max power i 45 sekund czas. Pieczemy na zloty kolor przez 30 - 35 minut, temp. 170- 180 stopni C. Wstaw do lodówki na około godzinę aby masa zastygła. 5. Przepis na domowe batony typu Twix czy Snickers. Przed zjedzeniem wystarczy wyjąć na około 5- 10 minut i są gotowe do zjedzenia! Kiedy cukier się skarmelizuje i stanie się karmelem, zdejmij patelnię z ognia. Przestudzoną masę wylewamy na wystudzony całkowicie upieczony spód batonów.