Puszyste pączki nadziewane przed smażeniem

Monika
Desery
01.02.2020 11:39
Puszyste pączki nadziewane przed smażeniem

Składniki: - Mąka tortowa 1 kg - Drożdże świeże 100 g (kostka) - Żółtka 6 - Jajko - Mleko 1/2 l - Cukier 1/2 szklanki - Masło 100 g - Sól szczypta - Ocet, wódka lub spirytus łyżka - Powidła / czekolada / budyń do nadziewania Przygotowanie: W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, pół szklanki mleka, łyżki cukru oraz dwóch łyżek mąki. Ciasto przełożyć do miski,posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Wszytko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, podzielić na 25 równych części. Pączki smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony. Jeśli chcemy sprawdzić czy pączki są usmażone w środku możemy włożyć w środek pączka patyczek drewniany do szaszłyków. Po uformowaniu wszystkich pączków odstawiamy je na ok 10 minut. Do dużej miski lub robota kuchennego przełożyć żółtka, jajko,mleko, cukier, spirytus oraz sól. (Pączki można zamrozić na świeżo po upieczeniu) Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/2020/02/puszyste-paczki-nadziewane-przed.html