Ciasto właściwe na chleb orkiszowo - żytni - cały zaczyn z miski - 190 g wody - 100 g mąki żytniej typ 720 - 350 g mąki orkiszowej typ 700 Wodę podaję Ci w gramach (choć 1 ml wody waży 1 g), ponieważ wszystkie składniki, najlepiej dodawać na wadze kuchennej. Po co w ogóle bawić się w pieczenia chleba w domu i to w dodatku na zakwasie a nie na drożdżach? Tutaj pieczemy olbrzymi bochen chleba, więc jeśli nie chcesz tak dużego chleba to możesz zrobić z połowy porcji, ale powiem Ci, że jakimś dziwnym cudem chleb znika bardzo szybko! ;-) Chleb po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce. - 200 g wody 45 g mąki żytniej typ 720 - 170 g mąki orkiszowej jasnej typ 700 zakwasu żytniego - 200 g W/w składniki wymieszaj łyżką drewnianą w misie. Wciąż możemy kupić w dobrej piekarni chleby na zakwasie z dodatkiem drożdży lub na samym zakwasie, ale jest jedno ale. Mąki na których dzisiaj będziemy działać to orkisz mąka jasna typ 700 i mąka żytnia tzw. pytlowa czyli typ 720. Zakwas, o którym mowa w przepisie to zakwas, który dokarmiłaś 12 godzin wcześniej dwoma łyżkami mąki żytniej. To przepis na chleb, który jeśli będziesz postępować krok po kroku z moją instrukcją na pewno Ci się uda. Taki zaczyn musi teraz sobie pracować w ciepełku, postaw miskę w miejscu gdzie nie ma przeciągów, gdzie nie jest zimno, przykryj ściereczką lnianą lub tak, jak ja, owiń folią spożywczą miskę. Cena chleba to ostatnio jakaś abstrakcja, te papierowe kosztują już pięć złotych a jak chcemy kupić coś lepszego przychodzi na płacić za chleby krocie, są zazwyczaj sprzedawane na wagę. Niestety w żaden logiczny sposób tego tu nie opiszę więc posłużę się zdjęciem z książki - Bourke Street Bakery - Paul Allam & David Mcguinness, którą już polecałam na blogu kilka razy. Ale nic to zamierzam tutaj powrzucać trochę przepisów na chleby na zakwasie i zarazić Was pasją do wypieku domowego chleba! Na końcu wpisu dodatkowo go zamieszczę, choć jest on już na moim blogu od dobrych kilku lat. W/w składniki umieść w dzierży robota planetarnego i mieszaj hakiem do wyrabiania ciasta przez około 5 do 7 minut. Mój zaczyn na chleb zostawiam zawsze na noc tj 10-12 godzin. Zaczyn zawsze przygotowuje wieczorem, rano dokarmiam swój zakwas, po 12 godzinach jest gotowy do użycia i mogę z niego robić zaczyn na chleb. Polecam Ci również inne przepisy na chleby na zakwasie: zakwas żytni 5. Możesz też łyżką drewnianą po przekładać ciasto, lub wyjąć na blat i złożyć w kopertę. Do wypieku chleba potrzebujemyNa końcu wpisu dodatkowo go zamieszczę, choć jest on już na moim blogu od dobrych kilku lat. Dlatego zachęcam Cię do wypieku chleba w domu na zakwasie żytnim. Chleby kiedyś wypiekano właśnie w ten tradycyjny sposób, potem przyszły różne mixy i inne ulepszacze, chleb przestał smakować tak jak kiedyś, a dzisiaj smakuje trochę jak papier. Sam wypiek jest bardzo prosty, nie zrażaj się długością przepisu, tak na prawdę ty parę razy pomieszasz a resztę zrobi CZAS! Bo myślę, że to dobry przepis, dla tych których zakwasy na chleb są jeszcze młode, są jeszcze świeże, może mają tydzień lub półtora. Chleb orkiszowo - żytni na zakwasie żytnim dla początkujących domowych piekarzy ;-), o chyba tak powinnam go nazwać. Będzie piękny, będzie miał cieniusieńką skórkę, idealnie chrupiącą, miąższ będzie sprężysty i po wielu razach nawet jak go zgnieciesz w dłoni, będzie wracał do swojej formy. Chodzi o to aby aby chleb odgazować, najlepiej złapać z obydwóch stron ciasto, po środku wyciągnąć ku górze tak aby reszta ciasta się odkleiła. Do ciasta dodaje sól wedle uznania u mnie to 8 -10 soli, ciasto ponownie wyrabiam przez 5 do 7 minut i odstawiam na kwadrans. Ciasto wyjmujemy na blat, stolnicą i składamy w bochenek. Szybkim ruchem, odwracając do góry nogami durszlak przełóż ciasto na chleb do naczynia żeliwnego i przykryj pokrywą.