Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną w sosie: 0,8 – 1 kg łopatki (może też być szynka, schab czy karkówka) 300 ml bulionu 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka soli himalajskiej gruboziarnistej, kilka ziaren pieprzu kolorowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, pół łyżeczki papryki ostrej, szczypta papryki wędzonej, łyżeczka suszonego rozmarynu, pół łyżeczki ziaren kolendry 3 łyżki oleju Przygotowanie Wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu. Łopatka marynowana w ziołach i pieczona w bulionie jest wyrazista w smaku, soczysta i mięciutka. W przygotowaniu marynaty pomógł mi kamienny moździerz, dzięki któremu można utrzeć przyprawy, co wydobywa ich pełnie aromatów i nadaje potrawie bardziej intensywny smak. Łopatka wieprzowa pieczona w sosie sprawdzi się na domowy, niewymagający dużo pracy obiad dla całej rodziny. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy pod przykryciem w trybie góra-dół przez godzinę. Całość zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwanaście godzin.