Składniki na 1 małą keksówkę: 1 duża puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu) 2 jajka 2 banany 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 – 100 g erytrolu (opcjonalnie, ilość wg upodobań – nie zmieni kaloryczności) do podania: mus z malin (opcjonalnie, 200 g świeżych lub mrożonych owoców podgrzać przez 5 minut) lub polewa czekoladowa (gorzka czekolada min. 70 % kakao rozpuszczona z 50 ml mleka) Fasolę przepłukać i odcedzić na sicie. Wartość odżywcza całości (bez polewy i musu): wartość energetyczna – 901 kcal białko – 36,4 g tłuszcze – 37,9 g węglowodany – 100,4 g Brownie z białej fasoli bez dodatku mąki i cukru, o sporej zawartości białka poleca się amatorom deserów czekoladowych. Przesypać do miseczki, dodać jajka, banany, olej, proszek do pieczenia, kakao oraz erytrol (jeśli używamy).