4. Na pierwsze schłodzone ciasto rozsmarowujemy połowę dżemy, następnie dżem posypujemy 1/2 połową orzechów, dajemy ubitą pianę z 3 białek (chyba że pieczemy oba ciasta na raz wtedy rozkładamy pianę z 6 białek na dwa placki), na pianę ścieramy jedno ciasto, które wyjmujemy z zamrażalnika. Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (380 gram) 1 kisiel u mnie owoce leśne 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 4 garście orzechów włoskich Masa: 250 g serka mascarpone 1 puszka 400 g masy krówkowej 1. Jeśli ciasta będziecie piec osobno, to lepiej podzielić białka na pół tzn. najpierw ubić 3 i dodać połowę kisielu, następnie ubić kolejne 3 na drugie ciasto i upiec kolejne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części i z każdej odcinamy jeszcze około 1/5 i te mniejsze części wkładamy do zamrażarki. 2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Składniki ciasto kruche: 500 g mąki 200 g miękkiego masła 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Gotową masę wykładamy na jedno nasze ciasto, przykrywamy drugim i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Ciasto pyszne, mamy tu kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który przełamuje słodycz masy z kajmakiem. 3. W tym czasie orzechy włoskie siekamy na drobniejsze kawałki, oraz ubijamy białka na sztywną pianę. Ciasto z dnia na dzień robi się coraz lepsze :-) Masa to masa krówkowa połączona z masłem, ja zamiast masła dodałam serek mascarpone i nie dawałam dwóch puszek masy krówkowej tylko jedną. Z dwóch dla mnie byłoby zdecydowanie za słodko :-) Krem: 1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone, dodajemy masę krówkową i ubijamy do połączenia się składników.