Żyjemy w czasach, w których podrabia się już praktycznie wszystko. Przyszedł czas również na drogie przyprawy. Spowodowane jest to faktem, że gotowanie stało się bardzo popularne, a drogie przyprawy stały się modnym dodatkiem. Jak więc odróżnić podróbki przypraw od oryginałów?
#Cynamon
Chiński cynamon różni się od oryginalnego tym, że jest zawinięty tylko w jednym kierunku. Oryginalny cynamon natomiast ma obie krawędzie charakterystycznie zawinięte do środka. Oryginał od podróbki można też odróżnić na podstawie aromatu – chiński cynamon pachnie mniej intensywnie.
#Imbir
Oryginalny imbir jest twardy, gładki i ma delikatną skórę. W sklepach często pojawiają się podróbki imbiru z rośliny imbiropodobnej, ich smak, aromat i właściwości są jednak inne. Podróbka charakteryzuje się pomarszczoną skórką.
#Ziarna czarnego pieprzu
Prawdziwy czarny pieprz ma ziarna o średnicy 3-5 mm i po zgnieceniu rozpada się na duże kawałki. Podróbka jest mniejsza i kryszu się pod naciskiem.
#Kurkuma
Sprytni dystrybutorze, aby zwiększyć wagę produktu dodają do kurkumy mąkę. Można to w łatwy sposób sprawdzić. Wystarczy rozpuścić kurkumę w szklance wody, jeśli na dnie lub powierzchni pojawia się osad, to oznacza, że do kurkumy została dodana mąka.
#Anyż
Prawdziwy anyż zawsze będzie posiadał 8 płatków. Ten podrabiany natomiast 7 lub mniej. Zwróć również uwagę na kolor. Zbyt ciemny kolor anyżu, nawet oryginalnego oznacza, że produkt jest już nieświeży.
#Kardamon
Prawdziwy kardamon ma dość ciemny kolor ziaren. Jeśli kolor jest jasny i pastelowy, to albo są to ziarna innej rośliny zabarwione na zielono, albo jest to kardamon niskiej jakości.
#Gałka muszkatołowa
Prawdziwa gałka muszkatołowa posiada wewnątrz charakterystyczne włókna i jest mniejsza niż podróbka.
#Szafran
Szafran prawdziwy charakteryzuje się przede wszystkim wysoką ceną. Jeśli przyprawa ma podejrzanie niską cenę – lepiej jej nie kupuj. Dodatkowo, kiedy już kupisz szafran wrzuć przyprawę do wody. Podróbka od razu zacznie puszczać sztuczny kolor, a prawdziwy szafran zabarwi wodę dopiero po 15 minutach.