Pączki to pyszne, kuliste, drożdżowe nadziewane ciasto, smażone na głębokim oleju. Znane jeszcze w czasach starożytnych Rzymian. W Polsce ich tradycja znana jest od wieków, jednak początkowo wcale nie były słodką przekąską.
Dawniej pączki przygotowywano z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną, nawet w kuchni polskiej. Podawane były zazwyczaj na odpustach. Słodka odmiana pojawiła się w naszym kraju dopiero w XVI wieku, a ich kulisty kształt w XVIII. Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich, o których pisał sam Mikołaj Rej w "Żywotach człowieka poczciwego".
Niektórzy do dziś smażą pączki na smalcu, by zachować cień tradycji i pierwotny smak. I ten składnik jest między innymi obowiązkowym, jeśli chcemy skorzystać z tradycyjnego, ponad 100-letniego przepisu.
Czego potrzebujemy:
- pół kilograma mąki
- 5 dag drożdży
- szklanki mleka
- 6 żółtek
- 0,5 szklanki cukru
- 15 dag masła
- kieliszek wódki
- konfitura o dowolnym smaku
- smalec
Jak je zrobić:
- Do zagotowanego mleka dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy.
- Gdy mleko ostygnie, możemy dodać drożdże i łyżkę cukru.
- Utarte z resztą cukru żółtka łączymy z masą.
- Wszystko mieszamy razem z pozostałą mąką, dodając na końcu alkohol.
- Ciasto wyrabiamy i do prawie gotowego dodajemy roztopione masło.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny, by mogło wyrosnąć.
- Po upływie wskazanego czasu możemy uformować z ciasta kulki i nadziać je ulubioną konfiturą.
- Gotowe pączki odstawiamy jeszcze na 20 minut.
- Smażymy na smalcu.
Przepis jest prosty i uwierzcie, że każda z Was sobie z nim poradzi.
Smacznego!