Składniki fasola Jaś Karłowy, 500 g żeberka wędzone, ok 1 kg kiełbasa śląska, ok 500 g ziele angielskie, 5 kulek liść laurowy, 3 szt. sól i pieprz magi koncentrat pomidorowy, 200 g keczup pikantny, 1 łyżka majeranek, 1 garść Wykonanie Fasolę płuczemy, przekładamy do dużej miski (fasola zwiększy swoją objętość) i zalewamy zimną wodą na noc (wody 2 razy więcej niż fasoli). W dniu gotowania żeberka dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do dużego garnka z fasolą i wodą z przyprawami, w której się moczyła. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Kiełbasę kroimy w półksiężycyce i dość mocno podsmażamy na patelni. Na koniec dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Miękkie żeberka wyjmujemy z garnka i dodajemy do niego podsmażoną kiełbasę. Gotujemy do miękkości fasoli (dobrze żeby żeberka się lekko rozgotowaly).