Łosoś Teriyaki

Ewa
Obiad
19.01.2020 19:47
Łosoś Teriyaki

sosu teriyaki sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili 2 łyżeczki oleju sezamowego 1/4 szkl. Podajemy z ryżem i warzywami ( pokrojone w słupki marchewka, cukinia, papryka, przesmażone na niewielkiej ilości oleju), posypane uprażonym sezamem i polane sosem. W misce mieszamy sos teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz chilli. Po powrocie do domu przez kilka dni chodziła za nami chęć przygotowania takiego łososia w domu. Smażymy po kilka minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem) na niewielkim ogniu. Po tym czasie łososia wyjmujemy z lodówki, odstawiamy, by nabrał pokojowej temperatury. Podany był na sporej ilości ryżu z warzywami, posypany sezamem. Polecam. 4 filety z łososia 1/2 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2017/02/18/losos-teriyaki/