sosu teriyaki sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili 2 łyżeczki oleju sezamowego 1/4 szkl. Podajemy z ryżem i warzywami ( pokrojone w słupki marchewka, cukinia, papryka, przesmażone na niewielkiej ilości oleju), posypane uprażonym sezamem i polane sosem. W misce mieszamy sos teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz chilli. Po powrocie do domu przez kilka dni chodziła za nami chęć przygotowania takiego łososia w domu. Smażymy po kilka minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem) na niewielkim ogniu. Po tym czasie łososia wyjmujemy z lodówki, odstawiamy, by nabrał pokojowej temperatury. Podany był na sporej ilości ryżu z warzywami, posypany sezamem. Polecam. 4 filety z łososia 1/2 szkl.