Żeby był naprawdę słodki to mój sernik czekoladowy składa się ze spodu z ciasteczek oreo, czekoladowej masy serowej z nutella, kremu czekoladowego i dekoracji z kulek ferrero rocher. Dopiero na sam koniec, do rękawa cukierniczego nakładamy pozostały krem czekoladowy i ozdabiamy nim górna obwódkę sernika z ozdobną tylką np. w kształcie gwiazki. Do zrobienia takiej kratkownicy z polewy jak na zdjęciach, wystarczy przygotować pół porcji z tego przepisu na polewę czekoladową. Ten przepis na czekoladowy sernik spodoba się z pewnością totalnym łasuchom, którzy oddali by sobie odciąć kawałek ręki dla kawałka takiego słodkiego ciasta. Może to chwilkę potrwać, ale powinien wyjść sztywny krem, który ma świetną konsystencję i nie ścieka ze świderków od miksera tylko trzyma się na nich jak np. ubite białka do bezy. Wykonanie: Krem czekoladowy: Żeby zrobić krem czekoladowy, który jest idealny np. do tynkowania tortów pracę należy podzielić na da etapy. Gdy będzie już zimny, wtedy do rękawa cukierniczego nakładamy najpierw połowę kremu czekoladowego i smarujemy go równomiernie na wierzchu sernika. Uwierzcie mi na słowo 🙂 Mój mąż sobie ostatnio zażyczył sernika, a ja się od razu zgodziłam, bo bardzo lubię je piec. Pod sam koniec ubijania można wsypać śmietan-fix dla lepszego usztywnienia kremu, ale jeżeli ganache będzie naprawdę dobrze schłodzony to krem sam będzie utrzymywać sztywną konsystencję. Po upieczeniu studzimy sernik najpierw w piekarniku (tak przez 20-30 minut), a później studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik jest pracochłonny, jednak nie jest tak trudny na jakiego wygląda! Gdy będzie bardzo zimny, wtedy zaczynamy go miksować (tak jak byście ubijali śmietankę 36% na bitą śmietanę). W misce zmiksuj cukier, miękkie masło, a także twaróg – przez 1-2 minuty (jedynie do momentu połączenia się składników). Wsyp sypki budyń, kakao a także krem czekoladowy lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (powinna być przestudzona). Przed przygotowaniem tego sernika przeczytaj dokładnie opis, ponieważ jest w nim kilka etapów, które trzeba stopniowo odhaczać i chłodzić. Opcjonalnie w międzyczasie robimy polewę czekoladową np. z mojego sprawdzonego przepisu (klik). Dłużej niestety nie poleży, bo jest tak smaczny, że znika w oka mgnieniu… W środek każdej z nich lekko wetknąć kulkę ferrero rocher.