Rogaliki drożdżowe z pigwą

Karol
Desery
13.01.2020 16:23
Rogaliki drożdżowe z pigwą

Łącznie: 40 min. Ilość porcji 8 i więcej osób Rogaliki drożdżowe z pigwą Potrzebne składniki 400 g mąki 50 g drożdży (świeżych) 2 jajka 100 ml śmietany (18%) 200 g masła 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szczypta soli 1 słoik dżemu z pigwy (lub owoce z nalewki) Rogaliki drożdżowe z pigwą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Piekłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Takie rogaliki z pigwą w zimie są super, bo skoro pijane to rozgrzewają,a to dodatkowo bogate źródło witaminy C. Rogaliki drożdżowe z pigwą powstały z potrzeby chwili. Mąkę przesiekałem z masłem, dodałem 1 całe jajko i 1 żółtko, sól i dokładnie wymieszałem. Odstawiłem na chwile na bok w ciepłe miejsce. Mocno pijane, kwaskowe, a jednocześnie słodkie – były zbyt cierpkie by jeść je same, a idealnie sprawdziły się w rogalikach. Rogaliki ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem, zostawiając między nimi przerwy (trochę urosną podczas pieczenia) i posmarowałem każdy białkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/rogaliki-drozdzowe-z-pigwa/