2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 1/2 pora 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka lubczyku 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka soku z cytryny sól natka pietruszki Do podsmażonego pora z cebulą dodajemy startą włoszczyznę, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy około 5 minut cały czas mieszając. Wkładamy do zupy filety z flądry, garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy około 20 minut, tak aby warzywa były miękkie. Warzywa zalewamy 1 i 1/2 gorącą przegotowaną wodą i całość doprowadzamy do wrzenia. Pora kroimy wzdłuż na 4 części a następnie w poprzek na paseczki. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień.