Ananasek z biszkoptami

Patrycja
Ciasta
12.01.2020 14:40
Ananasek z biszkoptami

Składniki blaszka 23/33): ciasto: białka 6 szt, żółtka 3 szt, cukier 15 dag, wiórka kokosowe 15 dag, mak suchy 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: mleko 500 ml, cukier 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 szt, żółtka 3 szt, mąka pszenna 1 łyżka, masło 200 g, ananasy w puszce 1 szt, dodatkowo: biszkopty okrągłe 48 szt, marmolada wieloowocowa 0,5 małego słoika, galaretka wiśniowa 3 szt, woda gorąca 4 szklanki, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, na koniec dodajemy odsączone i pokrojone w kostkę ananasy. Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. W garnku nastawiamy 300 ml mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka. Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/01/ananasek-z-biszkoptami.html