Dieta: wegetariańska Składniki na kopytka 1 kg ugotowanych ziemniaków 9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej - około 230 g 1 średnie lub małe jajko płaska łyżeczka soli Kopytka Polecam po odlaniu wody postawić jeszcze na minutę garnek z samymi ziemniakami na małej mocy palnika, by odparować resztki wody z pomiędzy ziemniaków. Na obsypanej mąką stolnicy umieść 1/4 ciasta na kopytka i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 2 cm. Jeśli jednak mielisz ziemniaki w maszynce, to możesz też użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. Te super pyszne kopytka podaję zazwyczaj z sosem i mięsem lub też z bułką tartą. Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe. Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde. Te bardzo kleiste ziemniaki z małą zawartością skrobi są po zmieleniu bardzo rzadkie, klejące i sprawiają wrażenie lekko przezroczystych. Wyłów wszystkie kopytka, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Oprószone lekko mąką przenoś je na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie. Kolor masy na kopytka zależy od tego, jakich ziemniaków użyjesz. Jeśli dopiero planujesz gotować ziemniaki, to polecam użyć około 1400 gramów ziemniaków (waga przed obraniem). Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekaj jeszcze około 90 sekund. Kopytka ziemniaczane Aby zrobić kopytka potrzebujesz jeden kilogram ugotowanych już ziemniaków. Kopytka mogą zatem wyjść bardzo jasne lub też lekko żółte. Kopytka ze zdjęć podałam jeszcze gorące z karkówką z warzywami. Zmielone na gładko ziemniaki umieść w szerszej misce. Potrzebujesz również: miska, praska do ziemniaków lub maszynka do mielenia, drewniana stolnica, duży garnek, cedzak do łowienia kopytek. Porada: Na zdjęciu widać, że moje ziemniaki maiły optymalną ilość skrobi. Takich ziemniaków unikamy, ponieważ trzeba do nich potem dodać znacznie więcej mąki, nawet do 100 gramów więcej. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 1230 gramów kopytek.