▪ 1 szklanka maślanki lub kefiru w temp. pokojowej▪ 2 łyżki oleju▪ 1 łyżeczka sody▪ 1 łyżka kakao▪ 4 łyżki dżemu ulubionego (ja dałam wiśniowy) ▪ 4 łyżki wiórków kokosowych▪ dosłodzić wedle uznania1. 2. Maślankę lub kefir łączymy z olejem i dokładnie mieszamy na koniec dodając dżem i dosładzając wedle uznania. Tym razem wykonałam ciasto, które jest każdemu znane, lecz oczywiście nieco eksperymentując, Wystarczyło dodać wiórki kokosowe, aby zwykły murzynek nabrał nowego przepysznego smaku! Formę do pieczenia (mała keksówka) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 30 minut. Szybki murzynek z dodatkiem wiórków kokosowych na maślance bez jajek.