Myślę, że 1 kg karkówki to jest absolutne minimum, aby całość się ładnie uformowała w podłużną pieczeń (chyba, że zrobisz w poprzek i nie zależy Ci na kształcie!). Kawałków wychodzi sporo, ale też druga strona medalu jest taka, że każdy chce dokładkę 🙂 Fenomenem tego mięsa jest marynata, która wnika w głąb rozbitej karkówki, sprawiając, że mięso jest wyraziste i kruche. Karkówka przekładana – składniki: 1-1,5 kg karkówki mały słoiczek ogórków konserwowych 1 biała cebula na marynatę: 5 łyżek oleju, 1 łyżka sosu sojowego, łyżka ziół prowansalskich, płaska łyżeczka soli oraz pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki sznurek kuchenny. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej mięso zamarynować dnia poprzedniego i zostawić na noc w lodówce. Ogórki pokroić na plasterki, cebulę w piórka lub kostkę. Pieczeń ułożyć w żeliwnym garnku lub naczyniu żaroodpornym i piec najpierw pod przykryciem przez 120 minut w 180 stopniach, a następnie odkryć i jeżeli mięso nie jest rumiane, to jeszcze piec 20 minut bez przykrycia. Dodatkowo karkówka przekładana przesmarowana jest musztardą serbską i upieczona z wkładką z cebuli oraz ogórka konserwowego, co jeszcze podnosi smak całości, dodając aromatów. Ten przepis warto zrobić wtedy, kiedy spodziewamy się na obiedzie gości, bo najlepiej wychodzi z większego kawałka mięsa. Składniki na marynatę połączyć ze sobą i wklepać je w mięso. Jeżeli podoba ci się ten przepis, to zobacz także schab w kapuście kiszonej – tutaj przepis. Ta z samej góry będzie najmniejsza, więc tę będziemy układać jako drugą, by była w środku pieczeni.