Kasza gryczana z batatami i jarmużem z sosem tahini

Dorota
Obiad
09.01.2020 20:06
Kasza gryczana z batatami i jarmużem z sosem tahini

Kasza gryczana z batatami i jarmużem z sosem tahini Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 2 Składniki na kaszę: ½ szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej 2 bataty 1 pietruszka 1 marchewka garść jarmużu ½ cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki czerwonej czubrycy (opcjonalnie) sól, pieprz natka pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju garść orzechów włoskich Składniki na sos tahini: 2 łyżki tahiny 2 łyżki soku z cytryny 3 – 4 łyżki wody 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę sól, pieprz Przygotowanie: Kasza gryczana z batatami i jarmużem z sosem tahini to kremowa kwintesencja zdrowego comfort food, która doskonale rozgrzewa i syci, a na dodatek jest bardzo odżywcza i zdrowa. Zamiast dodawać ją do sałatek, gotuję ją z innymi dodatkami albo łączę jeszcze ciepłą z gorącymi, pieczonymi warzywami. W tym czasie płuczemy kaszę i gotujemy ją w 1 szklance wody przez 20 minut. Zdrowa kasza z warzywami Kasza naprawdę nie musi kojarzyć się z bezsmakową papką i mamałygą. Wykładamy na talerz, polewamy sosem tahini oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i natką pietruszki. Mieszamy z olejem, solą i pieprzem i wykładamy na blachę do pieczenia. Posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka smażymy około 2 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/kasza-gryczana-z-batatami-i-jarmuzem-z-sosem-tahini/