Przepis na: Imprezowe serowe paluchy Przygotowanie: 60 min Pieczenie: 20 min Łącznie: 80 min Liczba porcji: 12 Składniki: 25 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 80 ml oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła) 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek Stovit roztrzepane jajko do smarowania Dodatkowo: 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit 4 łyżki kukurydzy 100 g startej mozzarelli Jak zrobić imprezowe serowe paluchy? Jeżeli tylko szukasz podobnych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, wodę, sól, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Zawijane ciasto drożdżowe wraz z ulubionymi dodatkami (u mnie oliwki, kukurydza, przecier pomidorowy) oraz startym serem (można użyć mozzarelli, Grana Padano, Cheddar itp). Krok 1 Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Krok 2 Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą rozwałkujemy w kształt prostokąta. Na połowie każdego prostokąta smarujemy przecierem pomidorowym, nakładamy kukurydzę, oliwki i posypujemy większośćią startego sera.