Składniki: 250 g mąki Szymanowskiej 100 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej 100 g daktyli namoczonych (lub śliwek/żurawiny/rodzynek) 20 g oleju 1 jajko 100 g mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Jeśli jeszcze na ostatnią chwilę czekaliście z wypiekami, mam nadzieję, ze mój przepis na pierniki Wam przypadnie do gustu i zdążycie je jeszcze wykonać. Nie wykańczałam ich lukrem, bo to mają być w końcu ekspresowe pierniczki, dlaczego oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopniu 12 minut. Zależy nam, by tradycja i doświadczenie zdobyte w przeciągu wieku naszej działalności widoczne były w każdym z naszych produktów. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby je wykonać również w inny dzień :P. Na suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Choć śniegu za oknem niestety zero i temperatura bardziej przypomina jeszcze jesień, to z pewnością w Waszych domach odczuwa się świąteczny nastrój. Jeśli nie macie mąki kokosowej, wiórki zmielcie np. w młynku do kawy lub melakserze. Mąka pszenna Szymanowska , wyprodukowana przez Polskie Młyny , powstała na bazie wyłącznie wysokiej jakości zbóż dojrzewających w najlepszych warunkach. Z najwyższą dbałością odnosimy się więc do mąki oraz wszystkich produktów z niej wytwarzanych. Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy