Najlepszy piernik błyskawiczny

Milena
Ciasta
20.12.2019 16:46
Najlepszy piernik błyskawiczny

Składniki na piernik (blaszka 28×23 cm): 3 jajka 200 g cukru (szklanka) 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 300 ml oleju (szklanka) 300 ml śmietany 18% (szklanka) łyżeczka sody 2 łyżeczki kakao łyżeczka przyprawy do piernika (można więcej jeśli lubicie bardziej korzenny aromat) 150 g konfitury śliwkowej Jeśli na ostatnią chwilę szukacie pysznego ciasta na święta, to coś w sam raz – piernik można przygotować nawet w wigilię czy pierwszy dzień świąt – będzie gotowy od razu po wystudzeniu. Pozostaje mięciutkie i wilgotne nawet na trzeci dzień po upieczeniu (zapewne nawet dłużej, ale nigdy nie udało nam się tego sprawdzić – zawsze znika błyskawicznie). Ponadto: około 100 g konfitury śliwkowej tabliczka gorzkiej czekolady 200 ml śmietany 30% Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Polewę pozostawiamy na jakieś 5 minut, aby lekko przestygła i wylewamy na ciasto. Śmietanę i podzieloną na kostki czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż zacznie wrzeć. Wystudzony piernik wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa równe blaty. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2019/12/najlepszy-piernik-blyskawiczny/