Kostka a la tiramisu

Magdalena
Ciasta
20.12.2019 14:13
Kostka a la tiramisu

¾ szklanki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia biszkopta: około 300 ml naparu z kawy 2-3 łyżki likieru Amaretto (można użyć barmańskiego bezalkoholowego) 2-3 łyżeczki miodu – użyłam miód nektarowy lipowy Huzar Na krem: 500 g schłodzonego mascarpone 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 3 łyżki cappucino (można dać ciut więcej) 2-3 łyżki miodu (ilość zależy od upodobań smakowych) – użyłam miód nektarowy lipowy Huzar A jeśli szukacie przepisów na inne ciasta na święta, to zachęcam do zaglądania do zakładki Ciasta na moim blogu kulinarnym. Składniki: Na kakaowy biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka naturalnego kakao nieco ponad 0,5 szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki) Znajdziecie tu przepisy na tradycyjny sernik, makowiec, ciasto czekoladowe, ucierane ciasto z makiem, ciasto z krówką i wiele więcej. Można je przygotować na święta, urodziny, przyjęcie lub po prostu na spotkanie przy kawie. Składamy ciasto: Dolny blat układamy na tacy, nakładamy dość cienką warstwę kremu, wygładzamy, przykrywamy drugim blatem, nakładamy krem, wygładzamy. Próbujemy masę, opcjonalnie dodajemy więcej miodu/cappuccino (miksujemy najpierw z małą porcją kremu, a potem tą porcję dokładamy do reszty i delikatnie miksujemy całość). Kostka a la tiramisu Pyszne ciasto z kawowym kremem na kakaowym biszkopcie, nasączone kawą i Amaretto. Jeśli lubicie ciasta z kremem i smak tradycyjnego tiramisu, to ta kostka na pewno Wam posmakuje. Krem do kostki a la tiramisu wykonany jest na bazie mascarpone, śmietanki, cappuccino i miodu. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy biszkopt na parę minut w piekarniku. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy całość do połączenia (na małych obrotach). Jeśli chcesz kupić produkty na ten przepis, a nie chcesz przepłacać za zakupy spożywcze – sprawdź najnowszą gazetkę promocyjną Biedronka: https://www.topspozywcze.pl/gazetki-promocyjne/gazetka-biedronka/ Kostka a la tiramisu, to ciasto idealne na każdą okazję. Dodatkowo: kakao do oprószenia wierzchu ciasta Przygotowanie: Przygotowujemy biszkopt: Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy, a następnie przesiewamy przez sito. Przesiane składniki dodajemy stopniowo (porcjami) do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką składniki (tylko do połączenia się składników). Formę smarujemy tłuszczem (u mnie około 19×29 cm, można też użyć tortownicy) i obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kostka-a-la-tiramisu/