CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

Krzysztof
Przepisy
03.07.2014 15:35
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

mąki - 10 dkg drożdży - 4 jaja - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze) - 1 kostka masła - zapach np.pomarańczowy - rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam - cukier wanilinowy Składniki na kruszonkę: - 35 g masła - 1/4 szklanki cukru - 3-4 łyżki mąki i to jak! W międzyczasie zrobiłam kruszonkę Wymieszałam cukier z rozpuszczonym masłem i dosypywałam mąkę,tak aby powstały charakterystyczne grudki. Ja włączyłam odruchowo robota i ... w dalszej części opisu będą rosły ;) ...oj będą... Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze i zjeść np. z masłem i dżemem;-) Wszystko dokładnie wymieszałam i Przykryłam je np. ściereczką,żeby urosło na około 30 minut. Ja zrobiłam je w dużej blasze ( i na taką podaję składniki ). Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką. Włożyłam formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut i piekłam w temperaturze 180 stopni. Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/09/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka.html