Idealne ciasto na pierogi!

Asia
Ciasta
18.12.2019 0:57
Idealne ciasto na pierogi!

- Dolewaj wodę stopniowo, wyrabiając ciasto będziesz wiedzieć czy trzeba jej jeszcze odrobinę dolać czy dosypać mąki (jednak gdy przesadzisz z dosypywaniem mąki to ciasto będzie po ugotowaniu twarde); - Dolewana woda musi być koniecznie gorąca, jednak nie może to być wrzątek; - Przynajmniej 10 minut wyrabiamy ciasto, jednak najpierw należy nożem siekać składniki; - Wyrobione ciasto musi poleżeć przykryte przez minimum 10 minut, aby stało się bardziej elastyczne; - Do ciasta nigdy nie dodajemy margaryny, lecz masło o minimalnej zawartości tłuszczu 82 %; - Ciasto rozwałkowujemy cienko i szybko wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz, gdy ulepimy minimum 10 pierogów to wrzucamy je do wrzątku (gdy zbyt długo będą leżakować nasze ulepione pierogi to ciasto też może wyjść twarde) Poniżej podsyłam kilka moich uwag: - Do przygotowania ciasta używam zazwyczaj mąki poznańskiej lub z Lubelli do pierogów (typ 500), są to jedne z najlepszych mąk, dzięki czemu rozwałkowane ciasto jest cieniutkie, a podczas gotowania ciasto się nie rozkleja; - Wymieszanie gorącej wody z odpowiednią mąką to totalna podstawa. ; - Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch, minimum 2-3 minutki; Przepis na: Idealne ciasto na pierogi! Mam nadzieję, że dzięki temu poradnikowi, w tym roku dużo więcej osób przygotuje pierogi samodzielnie, czy to pierogi ruskie, czy z kapustą i grzybami. Kiedy będziesz mieć ochotę je zjeść, to możesz zamrożone pierogi wrzucić do gotującej się wody lub jeżeli są już gotowe, to rozmrozić i podsmażyć na patelni. - Po tym czasie pierogi możemy przełożyć do wspólnego woreczka lub pojemnika – kiedy są już zamrożone, to nie będą się do siebie kleić. Opis przepisu Polacy bardzo lubią jeść pierogi i nierzadko uznaje się je za nasze danie narodowe, którym lubimy się chwalić gdy przyjeżdżają do nas znajomi obcokrajowcy. Szczególnie lubię je lepić na Święta i uważam, że pierogi to obowiązkowe danie wigilijne, bez którego Święta nie byłyby takie same jak powinny. - Przygotowujemy sobie tackę, która rozmiarem zmieści nam się do zamrażalnika - Jeżeli mrozimy surowe pierogi, to posypujemy ją odrobiną mąki, a jeżeli mrozimy świeże, to nacieramy ją odrobiną oleju. Teraz mamy już przygotowane Idealne ciasto na pierogi i możemy zacząć lepić nasze pierożki. Jest sporo przepisów na pierogi, przetestowałam już wszystkie, ale z jajkiem i miękkim masłem wychodzą najsmaczniejsze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/idealne-ciasto-na-pierogi/