Seromakowiec

Seromakowiec

Na dno piekarnika (pod blachą, na której znajduje się ciasto) wkładamy także naczynie (może to być naczynie żaroodporne lub ceramiczne), w którym znajduje się wrzątek (około 2 szklanki). Masa makowa 200 g maku niebieskiego mleko garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki miodu 5-6 posiekanych suszonych śliwek 2 łyżki płatków migdałowych łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (wcześniej sparzonej i umytej) płaska łyżeczka cynamonu szczypta imbiru suszonego łyżka masła Czas przygotowania około 2 godziny na przygotowanie obu mas + 1,5 godziny na pieczenie Liczba porcji Tortownica średnicy 24 cm (około 10 kawałków) Składniki Masa serowa 0,6 kg sera sernikowego 4 jajka 4-5 łyżek cukru łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki budyniu śmietankowego pół szklanki mleka odrobina soku z cytryny U mnie seromakowiec jest w wersji bez spodu i polewy, ale można go przygotować również na spodzie z herbatników lub ciasta kruchego i oblać lukrem. Po godzinie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze ciasto w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Kalorie: 415 Białko: 13,2 g Tłuszcze: 30,7 g Węglowodany: 24,4 g Przygotowanie Masa makowa Mak wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem (około 3 cm powyżej poziomu maku). Po około 30 minutach ciasto powinno się rumienić i wtedy przykrywamy je folią aluminiową, aby nie spiekło się za mocno. Ciasto jest stworzone z dwóch mas: serowej i makowej, które w połączeniu tworzą pyszny deser i dodatek do kawy. Wystudzone ciasto możemy wykończyć lukrem stworzonym z cukru pudru i soku z cytryny. Na dno kładziemy cięższą masę makową, wyrównujemy powierzchnię i na nią wylewamy sernikową. Po rozdrobnieniu, mak wkładamy z powrotem do garnka i odparowujemy płyn, który w niej pozostał. Ludzi dzielimy na tych, którzy kochają makowca i tych, którzy kochają sernik. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Zagotowujemy i gotujemy przez około 40 minut na małym gazie pod przykryciem. To sprawi, że ciasto będzie bardzo wilgotne i wprost rozpłynie się w ustach. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy seromakowiec na kolejne 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/seromakowiec/