Domowy marcepan masa marcepanowa z miodem Domowy marcepan - składniki 220 g migdałów bez skórki 150 g cukru pudru białego lub trzcinowego 3 łyżki płynnego miodu półtorej łyżki wody różanej albo 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto lub ciemnego rumu kilka kropli aromatu migdałowego lub do smaku Słodka, miękka, pachnąca masa migdałowa, której przygotowanie zajmuje kilka minut jest niezastąpiona do świątecznych pierników, ciast i ciasteczek m.in. takich jak ciasteczka maślane Masa marcepanowa składa się z zaledwie kilku składników, a przygotowując ją w domu zyskuję pewność, że będzie dokładnie taka, jaką lubimy i bez konserwantów. Domowy marcepan - przepis Cztery FajeryDo przygotowania marcepanu używamy migdałów bez skórki, można je kupić, podobnie jak wodę różaną m.in. w tureckisklep.pl Marcepan to słodka masa ze zmielonych migdałów i cukru lub miodu używana jako dodatek do słodkich wypieków oraz przygotowywania pralinek, batoników i jadalnych dekoracji ciast, tortów i deserów. Po obraniu migdały warto osuszyć na kuchennej ściereczce lub w piekarniku, wystarczy 8-10 minut, w temperaturze 40 stopni przy włączonym termoobiegu. Domowy marcepan możemy zabarwić na ciemniejszy kolor jeśli użyjemy do jego przygotowania zmielonego na puder cukru trzcinowego lub miodu. Żeby w trakcie rozwałkowywania marcepan nie kleił się do stolnicy, można ją oprószyć cukrem pudrem. Dodajemy miód, aromat migdałowy, wodę różaną lub alkohol i miksujemy jeszcze chwilę, aż masa marcepanowa będzie gładka i jednolita. Marcepan zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce.