2 litry bulionu warzywnego 1 kg wołowiny (bez kości) 1 kg łopatki wieprzowej 2 średnie golonki wieprzowe 2 piersi z gęsi 3 piersi z kurczaka 300 g wątróbki drobiowej 0,5 kg świeżego boczku kilka plastrów słoniny 3 czerstwe bułki 5 jaj 3 cebule 4 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 4 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki suszonego majeranku ½ łyżeczki kminku pieprz sól Gotowanie mięsa zacznij do piersi gęsich, wołowiny, golonki, następnie dodaj wieprzowinę, piersi z kurczaka, cebulę, a na samym końcu wątróbkę (na około 3-4 minuty). Następnie połącz powstałą masę z 4 szklankami wywaru i wyrabiaj dodając jajka i przyprawy. Mięso ugotuj w bulionie do miękkości z jarzynami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim.