Karp z pieczarkami w cieście francuskim

Ewa
Boże Narodzenie
03.12.2019 8:45
Karp z pieczarkami w cieście francuskim

Na wstępie pisałam, że w wielu domach karp pojawia się jedynie w okresie świątecznym, a przecież w wielu sklepach dostępny jest do kupienia przez cały rok. Karp, jako ryba hodowlana, w Polsce pojawia się już od co najmniej XII w, aczkolwiek ryba ta jako gatunek powstała już na przełomie trzeciorzędu i czwartorzędu w okolicach Morza Kaspijskiego. Do Polski przywędrował wraz z Cystersami, którzy jako pierwsi założyli stawy hodowlane, kładąc duży nacisk na samowystarczalność (był to okres, w którym ryby stanowiły ważny element diety, głównie z uwagi na trwające do 180 dni w roku obowiązkowe okresy postu). Biorąc pod uwagę zdrowotne walory karpia, a także jego dostępność (są sklepy, które regularnie oferują nam świeże dostawy karpi, kilka razy w tygodniu), może dziwić fakt, że wypierany jest on przez inne ryby, które, aby do nas dotrzeć, często muszą pokonać tysiące kilometrów (aby było to możliwe, trafiają do nas w formie mrożonej). Dzięki aktywności karpii “mineralizacja deponowanej stale w mule martwej materii organicznej, przebiega o wiele szybciej, aniżeli w jeziorach, czy w stawach pozbawionych karpia. Ponadto mięso karpia jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, wapnia, aminokwasów rozgałęzionych oraz antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów( cyt. dr Joanna Tkaczewska), a także witamin rozpuszczalnych w wodzie (głównie wit. B1, B2 i PP) oraz niższą zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D i E) Koniecznie spróbujcie! 2 nieduże karpie (potrzebne będzie w sumie około 500 g mielonego mięsa karpia) 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% kasza manna (u mnie 3 kopiate łyżki) 2 op. ciasta francuskiego gałka muszkatołowa sól, pieprz olej/masło Karp jest rybą średnio tłustą, 100 g mięsa z karpia dostarcza organizmowi ok 100 kcal, jest to o połowę mniej niż przy spożyciu takiej samej ilości mięsa wołowego, a nawet 4 do 5 razy mniej od średnio tłustej wieprzowiny. Udostępnij Zapisz Nie wiem czy zgodzicie się ze mną, ale karp w naszej kulinarnej tradycji kojarzony jest przede wszystkim z okresem Świąt Bożego Narodzenia. Najważniejszym aspektem jest tutaj kilkuletni cykl produkcyjny, trwający 3 lata; odżywianie głównie występującym w stawach naturalnym pokarmem, a dokarmianie, głównie zbożem, jedynie w okresach zwiększonego żerowania. Jak możemy przeczytać na stronie www.polskikarp.eu, z której pochodzi poniższa grafika: karp to wrażliwa ryba i aby dobrze się rozwijał potrzebuje dobrych warunków środowiskowych – przede wszystkim czystej i dobrze natlenionej wody. Nacinamy mniej więcej do połowy wzdłuż grzbietu i wykrawamy filety (czynność ta nie jest trudna, jeśli jednak obawiacie się jej, zapytajcie w sklepie o filety). Karpie, przeszukując w dnie stawowym pokarmu, pomagają w procesie rozkładu obumarłych organizmów opadłych na dno. Można śmiało powiedzieć, że karp to ryba rosnąca w swoim naturalnym tempie w naturalnych warunkach. W obszarach pokrytych stawami zachodzi zjawisko “skrócenia obiegu pary wodnej, dzięki czemu para nie unosi się wysoko, lecz pozostaje na miejscu, zwiększając wilgotność powietrza. Żerujące karpie sprzyjają również w utrzymywaniu równowagi pomiędzy pasem szuwarów, a wolną płaszczyzną niezarośniętej toni wodnej, dzięki czemu dochodzi do ukształtowania różnorodności siedlisk, co z kolei zwiększa zasiedlanie tych terenów przez różne gatunki zwierząt i ptaków. Od razu, w trochę innym kontekście, a jednak pasującym tutaj doskonale, nasuwa się na myśl stwierdzenie cudze chwalicie, swego nie znacie. Jest to pewnego rodzaju pasztecik z mielonego mięsa karpia z pieczarkami, finezyjnie ułożony pod ciastem francuskim. W porównaniu np. z łososiem czy pstrągiem zawiera znacznie więcej manganu, cynku, żelaza czy wapnia. Planując potrawę z karpia, kupuję ją świeżo dostarczoną do sklepu i przechowuję w lodówce, a następnego dnia poddaję obróbce cieplnej. W praktyce oznacza to, że na jednego dorosłego osobnika przypada 10 m3 wody. Podczas zakupu należy też zwrócić uwagę na oczy oraz wygląd skóry – powinna być błyszcząca, z niewielką ilością śluzu, bez przebarwień. Karpia z cebulą rozcieramy w dłoniach, rozdrabniając większe kawałki mięsa. Mięso ryby dzielimy na mniejsze kawałki, usuwając w miarę możliwości wszystkie małe ości. Smakuje wyśmienicie i zaufajcie mi, że nada się na każdą okazję, o każdej porze roku. A to, że może być wykorzystywany w różnych formach, nie tylko podczas Świąt, zamierzam udowodnić Wam poniższym przepisem. A co z pozostałymi dniami w roku? Prawda jednak jest taka, że najsmaczniejsze karpie to te o wadze od 1 – 1,5 kg. Karp jest rybą, która nadaje się zarówno do smażenia, jak i do gotowania, duszenia czy pieczenia. W razie gdyby masa wydawała się zbyt wodnista, dodajemy jeszcze odrobinę kaszy manny. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika rozwijamy jeden płat ciasta francuskiego. W porównaniu do innych ryb, karp pod tym względem przoduje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/12/03/karp-z-pieczarkami-w-ciescie-francuskim/