Piernik Składniki: 120 g masła 3 płaskie łyżki kakao 4 łyżki miodu 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 160 g cukru białego 200 ml mleka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże lub 4 małe jajka 280 g mąki pszennej Po chwili wsypujemy cukier (160 g), mieszamy i dodajemy kakao (3 płaskie łyżki), przyprawę do piernika (3 płaskie łyżeczki), cynamon (1 łyżeczka) oraz miód (4 łyżki). Dodatkowo: przepis na polewę czekoladową >> ok. 50 g orzechów włoskich, pekan czy laskowych Krok 1 W rondelku rozpuszczamy masło (120 g). Krok 5 Do większej miski przekładamy masę z rondelka, mąkę pszenną (280 g), proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) oraz roztrzepane jajka. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi (koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na przyprawę do piernika)… Krok 7 Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 26 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Krok 3 Jajka (3 duże lub 4 małe) roztrzepujemy w miseczce. Mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na 5 minut, aby masa nieco przestygła. Krok 2 Wlewamy mleko (200 ml) oraz dodajemy powidła śliwkowe (3 łyżki). Jeśli szukasz na twardszy, tradycyjny piernik to polecam wypróbować piernik staropolski. Polecam Wam mój sprawdzony przepis na polewę czekoladową (klik>>). Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów, to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).